top of page
  • Bruksledaren

22 km historisk vandring i Grangärdebygden

Helgen har spenderats i Grangärde, eller närmare bestämt Hedtjärn/Sottjärn för fiske och vandring. Snö- och regnbyarna avlöste varandra men solen värmde emellanåt även den.


Igår lördag, fyllde min man år och han ville fiska, jag ville vandra. Med det sagt så gick jag upp mot Kullen där jag nu, för vilken gång i ordningen vet jag inte, skulle försöka ta mig in på den kyrkstig som jag sett skylten på.


Men väl framme vid välkomstskylten till Kullen så var skogen skövlad och skylten borta just där... Stod en stund och funderade, fortsatte sen hela vägen upp till Kullen och där fanns en rejäl informationsskylt om de olika lederna och kyrkstigarna...


Jag började gå och det var otroligt vacker skog och välmarkerad led. Problemet var bara att när jag väl kom fram till förgreningen mellan Mårtens kyrkstig och Poststigen så kände jag mig väldigt osäker på huruvida detta skulle funka med planen för resten dagen.


Beslöt mig därför att vända och fortsätta upp mot Fröjdberget och anslöt där till en så kallad arbetsstig - en intressant historik stod att läsa och jag fylldes av beundran för de män och kvinnor som jobbat här.


Jag fortsatte framåt på Kullenvägen för att ta mig förbi Mellansjön och Norrsjön, och stannade vid Mellansjön där jag intog lunch. Två riktigt fina sjöar. Fortsatte sen på Rännbacksvägen, en lång skogsväg som går runt hela Kullen och där dessa kyrkstigar korsar flertalet gånger.


Flera tjädertuppar och hönor syntes, liksom rådjur men ingen älg tråkigt nog. Känslan av att jag kanske skulle få se en björn var stark hela vägen på toppen men inte det heller (förutom skylten vid Miepshuset vid Kullen) och där kände jag mig väl mer lättad faktiskt.


Lusten att gå dessa kyrkstigar och vandringsleden som är Mårtens och Kullens kyrkstigar blev än mer lockande nu efter gårdagens tur men då kommer jag utgå från Kullens topp för man är rätt mör när man gått de 5 km upp dit.


På vägen tillbaka anslöt jag till den lilla del av Romboleden (St. Olavsleden) som går förbi Frötjärn/Hedtjärn. En fantastiskt skön helg blev det som gav mersmak för skogarna kring Grangärdebygden.


Och lördagens rutt:187 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page